zondag 18 januari 2015

Literatuur + internet = ?

iStoire/iStoires

Deze week, een fijne website ontdekt: iStoire/iStoires. iStoire (zonder s) is een online magazine over lezen en schrijven, iStoires (met s) geeft je helemaal gratis de kans kortverhalen te lezen van onder andere Herta Müller, Alice Munro, Saskia De Coster en Gaea Schoeters.

De taal van de boekenruggen

Het recentste artikel op iStoire gaat over de roman De taal van de boekenruggen. Johanna Pas, de schrijfster, is een drijvende kracht achter uitgeverij 't Verschil en het literaire collectief Woordwasdraad. In het verleden publiceerde ze reeds poëzie en verhalen, zowel in eigen beheer als via reguliere uitgeverijen.

De taal van de boekenruggen liet Pas slechts vijfentwintig keer drukken. Voor de verspreiding ervan rekende ze op evenveel mensen aan wie ze elk één exemplaar gaf. Eens zij het boek hadden uitgelezen, moesten ze het doorgeven aan iemand anders. Lezers konden met de auteur communiceren via mail, een website en een Facebookpagina. Pas vond deze manier van publiceren het best aansluiten bij haar roman. Ze hield ook rekening met het ecologische aspect van uitgeven (vandaar slechts vijfentwintig exemplaren), integreerde in haar project de sociale media en geloofde in de kracht van mond-tot-mondreclame.

Het project loopt nu ongeveer een jaar. Af en toe krijgt Pas nog een reactie via een van de kanalen, maar daar blijft het voorlopig bij. Wordt het boek nog lustig doorgegeven? Nemen trage lezers alle tijd? Of vergaart het boek stof op het nachtkastje van luie of vergeetachtige mensen? Pas weet het niet. Omdat geïnteresseerden haar naar een exemplaar bleven vragen en ze de oorspronkelijke vijfentwintig exemplaren niet meer kon traceren, drukte ze een nieuwe oplage van haar boek. Ondertussen is De taal van de boekenruggen ook als e-Pub verkrijgbaar.

The times they are a changin'

Internet kan het maken en verspreiden van literatuur een duw in de rug geven. Kijk maar naar de muziekindustrie. Sinds die het internet omarmt en niet langer als een Napster-pletwals ziet, zit de singleverkoop opnieuw in de lift. Bijna elke artiest heeft een website, zit op Facebook en twittert erop los. Iemand als Björk ging nog een stap verder. Zij maakte met Biophilia niet alleen een nieuw album, maar ook een app.

De digitale pasjes van de literaire wereld blijven eerder bescheiden. Toch voel je dat de dingen volop bewegen en dat op een dag - een dag die niet eens zo lang op zich zal laten wachten - de creatieve clash tussen web en tekst ongeziene publicaties zal opleveren. Nu zien we dat als twee aparte dingen: je schrijft een tekst en gaat hem vervolgens online verspreiden, promoten, etc. In de toekomst zullen ze meer naar elkaar toe groeien. Web en tekst zullen elkaar beïnvloeden, tegelijkertijd worden gemaakt en geschreven.

Kijk naar Johanna Pas, maar ook naar Fakeboek van Creatief Schrijven. Ivo Victoria en Carmien Michels gebruiken de mogelijkheden van Facebook om een verhaal te schrijven. Iedereen kan zich als lid aanmelden en reageren op wat ze posten. De lezers beïnvloeden actief en onmiddellijk het verdere verloop van het verhaal. Michaël Vandebril en David Troch gebruiken Facebook dan weer om hun dichtbundel in wording te schrijven.

Dus, experimenteer

Eens uitgeverijen weten wat wel en niet werkt, krijg je al snel een format, met al de goede en minder goede kantjes erbij. Nu kan de eenling nog zonder noemenswaardig budget het veld vorm geven, of mooier gezegd: een trend zetten. En dat gebeurt nu eenmaal niet zonder blutsen en builen. De elementen zijn er. Het komt erop aan ze te shaken tot een spetterende, digitaal-literaire cocktail die smaakt.

Het volledige artikel over De taal van de boekenruggen lees je hier

2 opmerkingen:

  1. gelukkig heb jij ook een blog!
    de nieuwtjes die we in het weekend niet konden uitwisselen, staan hier pertinent te pronken.
    tja, misschien heb je gelijk omtrent facebook.
    mijn laatste bericht op een lief okerkleurig scharminkel is eigenlijk een facebookbericht, geen blogbericht en foei! de kladversie. had heel veel moeite om de filmpjes op te laden, nu weet ik weer de weg. bij seniorennet kun je trouwens de laatste tijd je blogbericht niet onmiddellijk nalezen, het duurt een tijdje voor het op de pagina verschijnt en zo kun je het niet controleren. die ianka, daar had ik al van gehoord van francois vermeulen van de vallei. zij ontwerpt ook websites.

    zoen

    yasmin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag anemoon,

      We duiken samen de Facebookwereld in! Fijn platform ook om je blog te promoten. Gewoon doen!

      Verwijderen