zondag 2 juni 2013

Publiek Geheim


Dankzij de Halse dichteres Nicole Van Overstraeten kreeg ik een plek op de affiche van Publiek Geheim. Ik vertoef in aangenaam gezelschap van ervaren dichters. Ik zal mijn best moeten doen om geen mal figuur te slaan.

Voor de gelegenheid halen Nicole Van Overstraeten en ik een oud collectief van onder het stof: LesAmys - een dynamisch gezelschap dat afhankelijk van het uur en de plaats een andere samenstelling kent.

Tot zover de obligatoire, blitse promotalk.

Publiek Geheim heeft ervoor gezorgd dat ik opnieuw poëzie heb geschreven. Door de focus op mijn eindwerk/roman voor de Schrijversacademie, verzeilde mijn poëtisch pen achteraan in een schuif. Het verleden heeft mij al verschillende keren hetzelfde geleerd: ik heb druk van buitenaf nodig om poëzie te schrijven. En dat is gek, want eens ik met poëzie bezig ben, kan ik er niet mee stoppen. Ik durf zelfs eerlijk bekennen dat ik bij momenten liever gedichten schrijf dan verhalen. De verhouding 'nadenken over' en de fysieke pen op het fysieke blad is 95% tegenover 5%. In die zin worden gedichten, veel meer dan verhalen en romans, onderweg geschreven.

Voor Publiek Geheim doe ik de cyclus Paars. Dat is een voorlopige titel van een even voorlopige cyclus van zeven gedichten. Ik liet mij inspireren door VIOLET, een dansvoorstelling van Meg Stuart.

Het is een hermetisch(e) monster/teddybeer geworden. Over de kwaliteit durf ik mij nog niet uit te spreken. Ik doe het ruw op de planken. Als ik zenuwachtig ben, dan spartel ik mij in minder dan een minuut door de cyclus. Voel ik mij een tweede Dirk Roofthooft, dan pauzeer ik tussen elke regel minutenlang en valt ieders mond open van verbazing.

Het blog van Nicole Van Overstraeten vind je hier.
Het blog van Jaak Otterspeer vind je hier.
De trailer van VIOLET kun je hier zien.

17 opmerkingen:

 1. waw! ik vind je cyclus een tikje facsinerend. deze woorden passen ook: transfixerend, messeriserend, boeiend...

  haha, maar 1 minuut!

  je mag ook monet toevoegen aan je voordracht...
  we zien wel...

  yasmin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessante blog en een zeer fijne schrijfstijl. Ik ben toevallig hier terecht op gekomen, want als ik het juist heb, heb jij gisteren ook examen gedaan op het conservatorium? En ik was eigenlijk best benieuwd naar uw achtergrond, want je het het zeer goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Sowfie,

   Zit ik goed bij jou als ik aan logopedisten denk (of helemaal niet?).

   Gisteren was beginnen met trillende benen, maar dan toch, na dat begin alleen vooraan, genieten. Bij elk optreden voor publiek denk ik hetzelfde: wat doe ik mijzelf toch aan! Maar wanneer het is afgelopen denk ik: o ja, ik vind dit leuk.

   Davies en Beckett waren ook twee dankbare teksten om te doen.

   Ik hoop dat ook jij met een goeie herinnering terugkijkt naar gisteren. Ik denk dat onze Michel trots was op je schone tweeklanken.

   Fijn om je hier te zien passeren. Ben jij ook een blogger?

   Verwijderen
 3. Hoi Ward,

  Ja hoor, dat was ik over de logopedie.

  Daar was niets van te merken van die trillende benen hoor, je leek op je gemak!
  En dat is echt typisch, ik doe ook al jaren ballet en bij elk optreden denk ik van: waarom doe ik dit toch, maar eens je daar staat, in het licht dan voelt het weer geweldig!

  Het waren inderdaad zeer mooie teksten die je had uitgekozen! Welk jaar zit je eigenlijk bij voordracht?

  Bedankt! ik ben ook tevreden. Maar om heel eerlijk te zijn had ik een zeer moeizaam jaar met Michel. We waren het bijna nooit eens, en het klikte gewoon niet qua lesgeven. Maar de jury heeft me wel goede punten gegeven.. Dus nu wordt het nadenken over volgend jaar.

  Ik schrijf zeer graag. Maar buiten eens een krantenartikel en heel veel eigen schrijfsels heb ik er nog niet veel meegedaan. Maar ik schrijf het laatste jaar echt veel meer, ik vind het gewoon ook leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Sowfie,

   Ik zit in M2.

   Heb jij vroeger ook voordracht bij Michel gevolgd?

   Ik ben zelf nog aan het nadenken over volgend jaar. Ik wacht nog even af wat het aanbod bij andere vormingsinstanties biedt voor ik de knoop doorhak. Maar, ik wil graag verder blijven doen met voordracht en/of beginnen met theater. Want, zoals je zegt, het podium is leuk eens die trillende benen stevig staan.

   Verwijderen
  2. Hey Ward,

   Neen het was mijn eerste jaar bij Michel, ik heb de klassieke tienjarige opleiding gevolgd, begonnen op mijn negende bij Christel (die onze jury was), daarna Luc voor een jaartje en de laatste drie jaar Hilde.

   Ik heb het ook best wel druk met ballet, jeugdraad en ik lees ook audioboeken in. Maar waarschijnlijk ga ik volgend jaar wel verder doen. Ik heb trouwens nog getwijfeld tussen literaire creatie en welsprekendheid dit jaar.

   Absoluut, moet je zeker doen, want je stond er echt!En zeker zoals je zo graag bezig lijkt te zijn met taal.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb toch beslist om verder te gaan naar het volgende jaar. Maar bij Hilde. Het is natuurlijk belangrijk om je goed te voelen bij je leraar vandaar. Hopelijk kom jij uit je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Sowfie,

   Ondertussen heb ik ook een knoop doorgehakt: Ik doe er nog een jaar bij bij Michel en begin met ook toneel.

   Ik hoorde je ook spreken over literaire creatie. Als je graag schrijft, is dat ook een aanrader. Ik heb van de lesgeefster al goede dingen gehoord.

   Groeten,

   Ward

   Verwijderen
 6. Hoi Ward

  Fijn dat te horen! Toneel is ook zeker een van mijn opties, maar ik voel mij daar zo minder het type voor. Als kind (tot mijn 16de) heb ik dat natuurlijk verplicht gehad. Maar voordracht leek altijd meer mijn ding te zijn.

  Ja absoluut, maar ik voel me te weinig overtuigd van mijn eigen literaire creaties om dat te gaan volgen. Ik vrees dat ik op dat gebied misschien dan wel de zin, maar niet het talent heb.

  Misschien is het ook iets voor u om boeken in te lezen voor blinden en slechtzienden? Ik doe dat elke week een uurtje, en dit is echt een zeer leuke ervaring. Momenteel ben ik een jeugdboek (blinker) aan het inlezen, wat ik natuurlijk met mijn patiëntjes ook kan gebruiken.

  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Sofie,

   Michel sprak ook al over het inlezen van boeken voor blinden of slechtzienden. Ik hoorde dat je daarvoor ook een selectieronde moet afwerken. Ik weet niet of ik daarvoor goed genoeg ben. Het interesseert mij wel, maar volgend schooljaar wordt al druk genoeg. Zeker nu ik met toneel begin. Ik organiseer begin 2014 ook schrijflessen voor volwassenen in de bib van Leopoldsburg (twee reeksen van drie lessen).

   Maar zo gaat het wel vaker de laatste jaren: keuze te over aan opleiding en initiatieven.

   Groeten,

   Ward

   Verwijderen
  2. Hoi Ward,

   Ja, er zijn heel wat mensen die op het conservatorium zitten die daar ook inlezen. Maar je moet maar één test doen. Gewoon een tekst voorlezen en dan krijg je daar verslag van. Mijn enige commentaar was te snel (obviously) en teveel accenten gelegd.

   Ja dat denk ik ook, want het vergt best veel van je tijd. Zo elke week een dik uur lezen.

   Zeer interessant van die schrijflessen, jammer dat het zo ver is!

   Absoluut, ik was aan het denken over een BANABA, maar met al mijn andere hobbies, niet zo evident!

   Geniet van het mooie weer! groetjes Sofie

   Verwijderen
  3. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd wat je zou vinden van mijn beginnende schrijfsels!

   Verwijderen
  4. Hey Sofie,

   Smijt je schrijfsels gerust in mijn mailbox.

   Groeten,

   Ward

   Verwijderen
  5. Graag, maar hoe doe ik dat?
   Want ik lijk het precies niet te vinden op deze site.

   Groetjes Sofie

   Verwijderen
  6. belgian.chocolat@gmail.com

   Verwijderen