woensdag 7 maart 2018

Vind ik leuk - mijn 5 favoriete zelfstandige boekhandels

De zelfstandige boekhandel is niet dood. Of toch niet als het aan mij ligt. Met boeken in de buurt, zit je altijd goed. Vertoef jij graag tussen de boeken? Houd je van de rust die de ruggen uitstralen? Of ben je benieuwd welk boek de uitbater jou aanraadt? Dan weet je precies waar ik het over heb. Dit zijn mijn vijf favoriete boekhandels.

Grim (Hasselt)
Grim
© Grim
Wat: De enige zelfstandige boekhandel in Hasselt.

Ga dat zien, ga dat zien: Grim bestaat sinds 2016 en is daarmee het groentje onder de zelfstandige boekhandels, maar uitbaters Ed en Katelijne zijn allesbehalve aan hun proefstuk toe. In Leuven baatten ze negen jaar lang de boekhandel/koffiebar De Dry Coppen uit. Het horecagedeelte werd hen te zwaar. Daarom besloten ze een punt achter hun Leuvense zaak te zetten. In Hasselt keren ze terug naar hun eerste liefde: het boek.

Grim
© Grim
Grim verkoopt fictie, non-fictie en kinder- en jeugdboeken. Op de eerste verdieping gaan lezingen en signeersessies door. Tijdens de eindejaarsperiode dient de ruimte als verlengstuk van de winkel en vind je er een tijdelijk aanbod aan koffietafelboeken. Zoals elke zichzelf respecterende boekhandel biedt Grim ook literaire prullaria aan zoals notablokken, postkaarten en mokken.  

Grim is een kleine en ontzettend fijne boekhandel met een neus voor de beste boeken van het moment én de klassiekers. Mijn advies? Spring op de trein naar Hasselt en neem een lege rugzak mee om je aankopen in op te bergen. Houd je niet van boeken? Ook dan is een bezoek aan Grim een must. De bonte verzameling tegels op de vloer vind je in geen enkele andere boekhandel.

Adres: Maastrichterstraat 83, Hasselt


Boekarest (Leuven)
Boekarest
© Boekarest
Wat: De enige zelfstandige boekhandel met uitzicht op een kunstwerk van Jan Fabre.

Ga dat zien, ga dat zien: Boekarest heeft de hoogste boekenkasten en de langste ladders. Je zult maar die ene lezer zijn die zin heeft in het boek op het hoogste schap. Naar Boekarest gaan is altijd een beetje fitness. Kwatongen die beweren dat lezers lui zijn, weten niet waarover ze praten.

Boekarest
© Boekarest
Toen ik nog in Leuven woonde, liep ik de deur van Boekarest plat. Je vindt er altijd het boek waar je op dat moment zin in hebt. Ongedwongen sfeer? Check! Daar zorgen de houten boekenkasten en de gezellig krakende parketvloer voor. Fantastisch aanbod? Check! Fictie, non-fictie, kook-, interieur, kunst-, kinder- en jeugdboeken, tot twee volle boekenkasten poëzie aan toe. Wie het niet vindt in Boekarest, die vindt het nergens.  

Boekhandelaars, ’t is een ras apart. Vaak is er bij die mensen een hoek af. En ik bedoel dat als een compliment. De hoek van Boekarest heet Maartje. Haar gevoel voor (boeken)humor is een goed bewaard geheim. Wil je weten hoe dat precies zit? Breng haar een bezoek of volg Boekarest op Facebook. Daar is Maartje haar eigen grappige zelf. Er valt ook geregeld een vette boekentip te rapen.

Adres: Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven.


De Reyghere (Brugge)
De Reyghere
© De Reyghere
Wat: Een zelfstandige boekhandel/vluchtoord in het toeristische hart van Brugge.

Ga dat zien, ga dat zien: Brugge, een schitterende plek, maar soms toch zo verdomd druk. Als het even tegenzit, word je door een toerist omvergelopen of bijna overreden door paard en koets. Het laatste wat je op zo’n plek verwacht is een zelfstandige boekhandel. Maar, hij bestaat. De Reyghere ligt op de Markt tussen het belfort en Quick (ik zeg maar wat).

De Reyghere
© De Reyghere
Wie in Brugge rondloopt, waant zich al snel in een andere eeuw door de nauwe straatjes, de oude huizen en de bootjes op de reien. De Reyghere doet niet aan nostalgie en is helemaal bij de tijd met een website, een webshop, een Facebookpagina, een literair salon en vier actieve leeskringen.

Brugge trekt een internationaal publiek aan en dat bedient De Reyghere met een divers aanbod. Je vindt er een boeiende selectie aan literatuur in het Nederlands, Frans en Engels, aangevuld met kranten en tijdschriften uit binnen- en buitenland. Leesbril vergeten? Geen probleem. In de boekenkasten vind je reservebrillen.  

Adres: Markt 12, 8000 Brugge


De Zondvloed (Mechelen)
De Zondvloed
© De Zondvloed
Wat: Een zelfstandige boekhandel met boeken, héél véél boeken.

Ga dat zien, ga dat zien: Nieuw, tweedehands of ramsj, in De Zondvloed vind je het allemaal verspreid over twee verdiepingen. De winkel heeft zijn naam niet gestolen. Het lijkt wel of het gebouw een strand is waar boeken als golven aanspoelen. Elke dag ziet de vloedlijn, of de boekenlijn zo je wilt, er anders uit.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat de tijd in De Zondvloed vliegt. Voor je ’t weet, is er een uur voorbij. En dan heb je nog maar een fractie van het aanbod van dichterbij kunnen bekijken. Met wat geluk loop je een bekende auteur tegen het lijf. Voor een lezing bijvoorbeeld, of om net als jij een boek te kopen. In 2015 leverde dat De Zondvloed de prijs op van meest auteursvriendelijke boekhandel.

De Zondvloed
© De Zondvloed
De Mechelse literatuurtempel is het geesteskind van voormalig literair journalist Johan Vandenbroucke en de filosofe Ann Meskens. Als de pers op zoek is naar een mening over de staat van de zelfstandige boekhandel, dan klopt ze geregeld bij het koppel aan. In interview vertellen Johan en Ann altijd met veel vuur over hun vak. Als je hen hoort of ziet krijg je zin om zelf een boekhandel te beginnen.

Adres: Onze-Lieve-Vrouwstraat 70, 2800 Mechelen


Paard van Troje (Gent)
Paard van Troje
© Paard Van Troje
Wat: De beste boekhandel van Gent volgens De Standaard. De beste boekverkoper van 2013 volgens Stichting Elspeet, een organisatie voor boekenvakkers.

Ga dat zien, ga dat zien: Een boekenhandel/koffiebar runnen, daar dromen wel meer mensen van. Bij de meesten blijft het bij een droom. Een enkeling waagt de sprong. Paard van Troje is zo’n droom, maar dan in het echt.  

Paard van Troje
© Paard Van Troje
De bekendste boekhandel van Gent lokt lezers met een boeiende en verfrissende selectie fictie en non-fictie. Daarnaast vind je er een ruim aanbod Engelstalige literatuur en een riante voorraad poëzie. Kortom, Paard van Troje verkoopt boeken die ertoe doen. De uitbaters houden zowel op nationaal als internationaal vlak de vinger aan de pols.

Naast boeken en boeken en boeken vind je in Paard van Troje de obligate literaire prullaria en een eigenzinnig aanbod aan muziek. De koffiebar schenkt hete en sterke koffie, de chocoladetaart is zwaar aan te raden. Het uitzicht op de Kouter maakt het af. Van zoveel goodies krijgt elke rechtgeaarde hipster flanellen benen.

Adres: Kouter 113, Gent.


Meer lezen? Klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten