dinsdag 13 maart 2018

Vind ik leuk - 5 stukken over onafhankelijke boekhandels

Valt het je op dat ik de laatste tijd schrijf over onafhankelijke boekhandels? Misschien moet ik er zelf wel één openen ... Wat denk je? Online bulkt het van de odes aan de onafhankelijke boekhandel. Jammer genoeg verdwijnen de meeste daarvan al gauw tussen de digitale plooien. Ik heb er vijf voor jou gered.

1. De boekenwereld verandert, en de onafhankelijke winkelier loopt voorop
De Correspondent
Korte inhoud: De onafhankelijke boekhandel is niet dood. 

Waarom: Tussen 2009 en 2015 steeg in de VS het aantal onafhankelijke boekhandels met 35%. Ryan Raffaeli, een wetenschapper aan de Harvard Business School, bracht het succes in kaart. Uit zijn onderzoek blijkt dat onafhankelijke boekhandels vooral niet hetzelfde mogen doen als Amazon, namelijk bestsellers aan knalprijzen aanbieden. Die strijd kunnen ze nooit winnen. Waarmee onderscheiden deze boekhandels zich dan wel? Ze kweken een band met de gemeenschap, brengen mensen samen en kopen selectief boeken in. Grote ketens willen vooral boeken verkopen. Expertise is er bijzaak. Een onafhankelijke boekhandel onderscheidt zich net met expertise. Het personeel heeft de boeken die het je aanraadt ook echt zelf gelezen.

Welk citaat moet je onthouden: In plaats van dat onafhankelijke boekhandels de strijd met Amazon en de grote ketens aangingen, hebben ze een nieuwe rol voor zichzelf gezocht. En gevonden. 

Wie: Milou Klein Lankhorst uitgever boeken van De Correspondent. 

Site: De Correspondent, een Nederlandse nieuwssite.  


2. How to run a bookstore in the Amazon era: Grit lit, supper club and a store on wheels
The Post and Courier
Korte inhoud: De onafhankelijke boekhandel is een ervaring.

Waarom: Hoe ga je als onafhankelijke boekhandel niet dood? Een bijzonder boekenaanbod verzamelen is een must, maar voor de gemiddelde klant volstaat dat al lang niet meer. Tegenwoordig kijkt niemand nog op als een boekenhandelaar ook koffie serveert. En daar hoeft het niet bij te blijven. Wat denk je van een boekhandel op wielen? Of koop je liever boeken in een voormalige tempel van vrijmetselaars? Of koppel jij lezen graag aan eten? Schuif dan aan bij een literair diner. De kok baseert het menu op het oeuvre van een auteur. Met wat geluk zit de schrijver in kwestie bij je aan tafel. Je kunt het zo gek niet bedenken of een boekhandel doet het. En zo gek is dat nu ook weer niet. Literatuur kan, mag en moet over alles gaan.
  
Welk citaat moet je onthouden: If people are going to shop in person for something, it's for the experience of shopping. 

Wie: Paul Bowers, een Amerikaanse journalist. 

Site: The Post and Courier, een Amerikaanse krant. 


3. Tien redenen waarom je naar een echtemensenboekhandel met échte boeken moet gaan
Vrij Nederland
Korte inhoud: Het boekenvak heeft het moeilijk en daar kun jij iets aan doen. 

Waarom: Naar een onafhankelijke boekhandel gaan kost tijd en moeite. Waarom zou je dat doen als je net zo goed een boek bij bol.com kunt bestellen? Journalist Jeroen Vullings somt tien goede redenen op om uit je luie stoel te komen en dat boek zelf te halen. Omdat je als lezer niet altijd precies weet welk boek je wilt. Het personeel van een goeie boekhandel helpt je graag verder. De man of vrouw achter de kassa raadt moeiteloos de naam van de auteur of de titel die op het puntje van je tong ligt. Of je krijgt een gouden leestip die gebaseerd is op je vorige aankopen. Een deskundige boekhandelaar kent de voorkeur van zijn klant uit het hoofd. En dan is er nog de geur, zegt Vullings. In een boekhandel ruikt het lekker, naar verse boeken. 

Welk citaat moet je onthouden: Als er geen fysieke boekhandels meer zouden bestaan, zou een bepaald type literatuur verdwijnen. 

Wie: Jeroen Vullings, een Nederlandse redacteur, literair criticus en essayist. 

Site: Vrij Nederland, een blad en een site over Nederland en de wereld, politiek en maatschappij, kunst en cultuur, economie en duurzaamheid, techniek en filosofie.


4. 'We're here for the long haul': are independent bookshops finally back on the rise?
The Guardian
Korte inhoud: De onafhankelijk boekhandel klimt uit het dal. 

Waarom: Tussen 1995 en 2016 daalde het aantal onafhankelijke boekhandels in Groot-Brittannië met meer dan duizend. In 2017 kwam aan die negatieve tendens een einde, en daarvoor verdient de nieuwe lichting boekhandelaars een pluim. Hun succesrecept is simpel: ze pakken het anders aan dan Amazon. In de onafhankelijke boekhandel vind je boeken die je nergens anders vindt in een verrassend winkelkader. Als alles goed gaat, groeit een boekhandel uit tot het centrum van een lokale gemeenschap. Kortom, boekhandels zullen nog lang, héél lang deel van het straatbeeld uitmaken. 

Welk citaat moet je onthouden: (...) booksellers have shown themselves to be among the most pioneering, creative and resilient retailers of our high streets, who provide an invaluable service to their local communities. 

Wie: Alison Flood, de boekenreporter van de The Guardian. 

Site: The Guardian, een Britse krant.


5. De Franse boekwinkel redt het wél
NRC Handelsblad
Korte inhoud: De Franse onafhankelijke boekhandel redt het dankzij gepassioneerde boekhandelaars en subsidies. 

Waarom: Frankrijk en Groot-Brittannië tellen ongeveer evenveel inwoners, maar de Fransen hebben wel drie keer zoveel onafhankelijke boekhandels. Amaai enzo. In Frankrijk is het boek een zaak van staatsbelang. Het Centre National du Livre subsidieert zowel startende als gevestigde boekhandels. Daarnaast krijgen boekhandelaars een belastingvoordeel. En dan zijn er nog de boekhandels zelf. De verkopers achter de toonbank verkopen hun boeken met kennis van zaken en met ontzettend veel passie. Een mooi voorbeeld daarvan is Pascale Delaveau. In 2006 verruilde ze haar job als rechter voor die van boekhandelaar. Haar omgeving verklaarde haar voor gek, maar zelf vindt ze het nog steeds een logische stap. In haar oude functie aan de rechtbank leerde ze hoe belangrijk woorden zijn. In haar boekhandel probeert ze woorden en mensen te verbinden zonder algoritme, maar met een hart voor boeken en klanten.

Welk citaat moet je onthouden: Ik ken mijn klanten beter dan het algoritme van Amazon ooit zou kunnen, ik kan echte adviezen geven. 

Wie: Peter Vermaas, een Nederlandse journalist en schrijver. 

Site: NRC Handelsblad, een Nederlandse kwaliteitskrant. 

2 opmerkingen:

  1. Ik lees hier al sinds jaar en dag de literaire bijlage van Le Monde en dankzij A. loop ik bij gelegenhied eens binnen bij Tropismes in de Prinsengalerij in Brussel. Heb altijd gevonden dat aan Franse boeken veel aandacht wordt besteed en ja, jij zegt ook dat in Frankrijk het boek nog serieus wordt genomen.
    Door mijn opleiding heb ik een bescheiden bibliotheekje met Engelstalige literatuur verzameld, maar ook Franse literatuur boeit me intens.
    Ik stuur je per mail een artikel over Brusselse boekhandels, ooit gepu in De Standaard. Misschien heb je het al gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee of ik het al heb gelezen, maar ik ben wel benieuwd. Ik krijg graag post.

      Bij Tropismes ben ik nog nooit geweest.

      Verwijderen