woensdag 17 mei 2017

Magazine gelezen: Popshot Magazine

Cover Popshot Magazine - The Hope Issue
Beeld: Ivan Canu
Zijn literaire tijdschriften relevant? Ik kocht Popshot Magazine, een Britse uitgave die met succes woord en beeld combineert. Van elk nummer worden zesduizend exemplaren gedrukt en verkocht in vierentwintig landen. Ik onderwerp The Hope Issue aan een relevantie-test.

Popshot, qué?
Most people ignore most poetry because most poetry ignores most people. Het citaat van dichter Adrian Mitchell zou de slogan van Popshot kunnen zijn. In 2009 stichtte Jacob Denno zijn eigen literaire tijdschrift omdat hij in het bestaande aanbod zijn gading niet vond. De tanende interesse in poëzie weet hij aan uitgevers die zich onvoldoende inspanden om het genre op een aantrekkelijke manier aan de lezer aan te bieden. In Popshot moesten niet alleen goede teksten staan, maar ook – en in gelijke mate – illustraties. In de eerste edities verscheen uitsluitend poëzie. Vanaf het achtste nummer kwamen daar kortverhalen en zkv’s bij. Bijna elke bijdrage wordt met een beeld geïllustreerd. De gedichten beslaan één bladzijde, de prozastukken tellen er maximum drie. Dat maakt van Popshot een ideaal magazine om mondjesmaat te lezen op de trein of op de wc. Wie geen zin heeft in woorden kan naar de plaatjes kijken.

Woord: Mike Fox, The healing Tongue
Beeld: Luis Pinto
Brexit & Trump
Bepalen of een literair tijdschrift ertoe doet is knap lastig. Is Popshot relevant als het de belangrijke schrijvers van morgen uit de stapel inzendingen vist? Of heeft relevantie eerder te maken met de mate waarin het blad inspeelt op de actualiteit? Een publicatie in het magazine blijkt een goede graadmeter voor succes. Natasha Carthew, Chelsey Flood en Kirsty Logan debuteerden inmiddels alle drie bij reguliere uitgeverijen. Popshot ziet zijn auteurs ook graag midden in de wereld staan. In het editoriaal van The Hope Issue motiveert Denno de keuze voor het thema met verwijzingen naar de Brexit en de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. In donkere tijden hebben mensen nood aan hoop, en die hoop moeten ze onder andere op de pagina’s van Popshot vinden.

For you, I’d kill a rainbow
The Hope Issue is met veertien gedichten, acht kortverhalen en één zkv evenwichtig opgebouwd. Dat evenwicht keert ook terug in het aantal mannelijke en vrouwelijke auteurs, respectievelijk negen en veertien. Elke auteur laat hoop in meer of mindere mate in zijn of haar bijdrage doorschemeren. Geen enkel stuk is echter uitgesproken actueel. De natuur blijkt een dankbaar onderwerp. Dat levert vaak mooie, maar zelden echt verrassende teksten op. Mab Jones laat zich in Rainbow door een bekend natuurfenomeen inspireren, maar met een openingsvers als For you, I’d kill a rainbow weet je meteen dat het niet om een sprookjesregenboog gaat. Verderop in het gedicht zal de ik-persoon diezelfde regenboog villen en de kleuren van elkaar scheiden met een trefzekere, Bijbelse hand. Awch!

Woord: Elizabeth Lovatt, I hope this Email finds you well
Beeld: Lovely Creatures
I hope this email finds you well
I hope this email finds you well, is een zin die in zakelijke mails vaak wordt gebruikt om de aandacht van de ontvanger te trekken. Elizabeth Lovatt drijft die holle formulering op de spits in haar gelijknamige kortverhaal. Ook het naamloze hoofdpersonage begint zijn berichten op die manier. Hij zit opgesloten in een kamer met een oude computer. Het enige adres in de mailbox is dat van een medewerkster van een verzekeringsmaatschappij. Wie is hij? Hoe is hij in de kamer terechtgekomen? En vooral: hoe kan hij daaruit ontsnappen? Hij hoopt via de mails aan de medewerkster het antwoord op die vragen te vinden. In de lijn van de huisstijl van het bedrijf stuurt zij hem eerst enkele standaardantwoorden, maar hoe langer hun contact duurt, hoe persoonlijker het wordt. Aan het einde van het kortverhaal heeft de naamloze man een vluchtroute gevonden, terwijl de medewerkster zich als een gevangene voelt in hun mailcontact, in haar duffe kantoorbaan en – als ze eerlijk is met zichzelf – in haar leven.

Bindmiddel
Het thema is het enige bindmiddel van elke Popshot. Daardoor lijken de verhalen en gedichten in een willekeurige volgorde te staan. Dat is een probleem waar wel meer literaire tijdschriften de tanden op stuk bijten. Een thema alleen biedt een lezer onvoldoende houvast. Elke auteur gaat daarmee op zijn eigen manier aan de slag. Het resultaat is een bonte mix aan bijdragen. Dat zorgt ervoor dat ik me halfweg het nummer afvraag: wat probeert The Hope Issue me nu eigenlijk te vertellen? Het gebrek aan een rode draad is de zwakte én de sterkte van het magazine. Soms verdwaal ik in Popshot en verlies ik mijn interesse, maar op een ander moment sla ik het op een willekeurige pagina open en word ik plots door een vers als I had a heart like an upturned ashtray getroffen.

Woord: Ugo Okoronkwo, Night of the Monsoon
Beeld: Natalie Barahona
Nieuwe stemmen
Met Denno staat er een bevlogen hoofdredacteur aan het hoofd van Popshot. In interviews klinkt hij als iemand die niet bang is om zijn tijdschrift in vraag te stellen. Het kan altijd beter, zoals bijvoorbeeld met het gebrek aan dialoog tussen Popshot en de actualiteit. Het magazine staat op dat vlak in een kwetsbare positie: het drijft op vrije inzendingen. Daarenboven loert er altijd een deadline om de hoek. Twee keer per jaar moet er een nieuw nummer verschijnen. Als de actualiteitswaarde van de inzendingen tegenvalt, moet Denno daaruit alsnog een Popshot puren. Wijs ik met deze uitspraak met een beschuldigende vinger naar de auteurs? Welnee, schrijven over de actualiteit vraagt tijd. Er zijn genoeg gevestigde auteurs die dicht op het nieuws kunnen schrijven. Popshot kiest er echter voor om vooral nieuwe stemmen te laten horen. Het ontbreekt die stemmen hoogstwaarschijnlijk aan de ervaring om op korte tijd een actualiteitsgevoelige tekst te maken.

YAY!
Popshot brengt literatuur op zakformaat. Het blad ziet er mooi uit en voelt luxueus aan. Ik leerde in The Hope Issue enkele nieuwe namen kennen die het thema op een eigenzinnige manier benaderden. Met een man als Jacob Denno achter de schermen heb ik er alle vertrouwen in dat het magazine de komende jaren in de juiste weg inslaat. Popshot is een blijvertje in het literaire landschap. 

Beeld: Joanna Gniady

POPSHOT MAGAZINE ID
Titel – Popshot Magazine
Uitgeverij – Zenith Media
Genre – Literair tijdschrift
Taal – Engels
Frequentie – 2 keer/jaar
Pagina's – 64
Prijs – 7 euro

2 opmerkingen:

  1. intriguing! waar te koop in belgie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gekocht voor een prikje bij IMS omdat het een ouder nummer was. Als je me je postadres op mail zet naar wardmertensatmsnpuntcom dan stuur ik je dit nummer op.

      Verwijderen