woensdag 16 november 2016

Berlijn met voetnoten - Foto 2

Begin juli trok ik voor acht dagen naar Berlijn. Tijdens de trip hield ik een logboek bij. Dat leverde 29 notities op. De voetnoten voegde ik later toe. Vandaag notitie 24.


Foto 2
Bloemen Berlijn
Nota’s gemaakt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott in de Martin-Gropius-Bau:

Kunst begint, voor een fotograaf, bij het richten van de lens op de juiste plek. Hij fotografeert een bloem, een gebouw, een mens vanuit een relevant oogpunt. Een relevant oogpunt is een oogpunt dat datgene wat wordt gefotografeerd tegelijkertijd onthult en verhult. Een foto poogt de essentie van iets of iemand tonen.

Een geslaagde foto zet het beeld op de helling dat ik van een bloem, een gebouw, een mens heb verinnerlijkt. Ik heb al ontelbare bloemen, gebouwen en mensen gezien, maar meestal blijft mijn blik slechts aan de oppervlakte haken. Een foto zet me aan om dieper te graven. Elke bloem, elk gebouw, elke mens blijkt anders. Hun essentie laat zich niet vatten in één foto, maar in een veelheid aan foto’s die allemaal naar elkaar refereren. Die veelheid verrijkt mijn verinnerlijkte beeld van de bloem, het gebouw, de mens.

4 opmerkingen:

  1. Kan zo in een handboek fotografie - mooi hoe je de essentie plukt, en meteen mijn blik verruimt. Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor het compliment! De foto is met een smartphone genomen en later lichtjes bewerkt (kleur en detail).

      Verwijderen