zondag 20 december 2015

Boek gevonden


Wiens boek? 
Mijn boek.

Gevonden?
Vanaf nu ga ik boeken uit mijn kast halen en ergens achterlaten. Welke boeken dat worden en waar ik ze achterlaat, kun je op deze pagina volgen.

Waar dan?
Het kan in principe overal

Overal?
Op een trein, een terras, een wc, een ...

't Is al goed.
Je vroeg er zelf om.

En waarom?
Omdat ik er te veel heb. Dat heb ik tijdens mijn verhuizing beseft. Verhuizen is een confronterende bezigheid omdat ...

Ga je nu lang beginnen babbelen enzo? 
Uhu.

...
Verhuizen is dus een confronterend bezigheid omdat je al je spullen een voor een moet inpakken. Je beseft plots hoeveel rommel je bezit. Net voor de verhuizing bracht ik nog een auto vol naar de kringwinkel. Ik suste mezelf met het idee dat ik flink wat spullen had weggedaan.

Maar dat viel tegen?
Ik schaamde me rot toen ik zag hoeveel camionetten en auto's er nodig waren om mijn inboedel van het oude naar het nieuwe adres te brengen. Ongeveer de helft van die spullen had ik jarenlang niet gebruikt en zou ik waarschijnlijk ook nooit meer gebruiken. Kort na de verhuizing las ik Opgeruimd! van Marie Kondo, de opruimgoeroe van het moment.

Ik heb altijd geweten dat jij een volgzaam type was.
Ik heb het boek van iemand geleend.

Je neus groeit.
Heus! Al geef ik toe dat ik het als verjaardagscadeau had gegeven met het plan om het snel te lenen.

Niemand is perfect.
En zeker jij niet.

Euh?!
Kondo's advies is simpel:
Stap 1: gooi de dingen weg waarvan je niet gelukkig wordt.
Stap 2: geef alles wat je wel gelukkig maakt een vaste plek.

En daar geef jij geld aan?
Die twee stappen paste ik in het verleden ook al toe, maar veel te weinig. Daardoor raakten mijn kasten alsmaar voller met dingen die ik amper of nooit gebruikte. Niet te geloven wat ik op zes jaar tijd had verzameld! Dankzij Opgeruimd! kon ik makkelijker afstand van mijn inboedel nemen en uitmaken waarvan ik echt gelukkig werd.

Heb jij iets gesnoven?
Maar nee, zot. Het klinkt misschien onnozel, maar het werkt echt. Neem nu mijn kleerkast.

Je ziet eruit als een zwerver, veel kan daar niet hebben in gezeten. 
Meer dan je zou denken. De helft van mijn kleerkast verdween in oranje zakken voor de kringwinkel. Zit er een gat in? Weg. Is het versleten? Weg. Ga ik het nooit meer dragen? Weg.

En nu draag je alle dagen hetzelfde.
Ik draag ongeveer dezelfde kleren als voor de grote opruiming. Het enige verschil is dat mijn kleerkast nu alleen nog maar bestaat uit stukken die ik ook echt aandoe. Mijn kleren passen in een kleinere kast én ik heb nog twee lege schappen.

Go you!
I'm on fire.

Niet overdrijven. 
Mijn boeken wil ik op dezelfde manier aanpakken.

Zitten daar ook gaten in?
Zucht.

Grapjeuh!
Boeken opruimen is moeilijker dan kledij. Elk boek is een halte op mijn leestraject. Een boek weggeven voelt dan ook een beetje als mijn geschiedenis herschrijven, alsof ik de vervelende, schaamtelijke, saaie of lelijke stukken uit mijn verleden knip.

Dus je gaat iemand met een slecht boek opzadelen? 
Toch niet. Boeken die ik echt slecht vind, gooi ik bij het oud papier. De boeken die ik vanaf nu zal achterlaten verlaten mijn kast om andere redenen. Je hebt van die verhalen die knap zijn geschreven, maar die om een onverklaarbare reden niet in je hoofd blijven plakken. Andere boeken ben ik ontgroeid. Ik kon ze 5 of 10 jaar geleden niet missen, maar nu wel. Ik wil nu andere dingen lezen en bewaren in mijn boekenkast...

*kijkt op de klok*
... en wat is er mooier dan literatuur met anderen delen?

*kijkt op de klok*
Het zou egoïstisch zijn een boek waarvan iemand anders kan genieten in mijn boekenkast stof te laten vergaren. Het is verdorie mijn plicht om boeken te verspreiden.

...
Dat was het.

Ben je zeker?
Nee.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!
In elk boek zit een briefje.

Doe maar, je bent nu toch bezig. 
Beste lezer,

Proficiat! Vandaag bent u één boek rijker geworden. Het enige dat u daarvoor moest doen, hebt u achter de rug: u hebt mij gevonden!  In tijden van crisis helpt de literatuur u graag een handje. 

Voel u vrij om me beter te leren kennen. Houdt u van mijn cover? Heb ik een lekkere geur? Wat vindt u van mijn openingszin? 

Zult u me van begin tot einde lezen en betasten? Ik hoop van wel. Als u met me klaar bent, is het mijn beurt om tot uw lichaam en geest door te dringen. 

Wilt u weten in wiens boekenkast ik vroeger woonde? Surf dan naar wardmertensschrijft.blogspot.be. Daar leest u alles over mijn vorige eigenaar. U mag hem laten weten wat u van mij vindt. Wie weet, straks beklaagt hij zich nog dat hij me ooit heeft laten gaan. 

Tot straks, tussen de regels.

Je nieuwste boek. 
xxx

Update 23/12/2015 
Ik liet vandaag het eerste boek achter. Je leest er alles over op Boek gevonden.

2 opmerkingen: