zondag 14 september 2014

Dagboek van een zomer

Het lijkt een week geleden dat ik dit bericht postte, maar de kalender zegt wat anders: het is meer dan twee maanden geleden. Mijn voornemen om dit blog vanaf 1 september opnieuw volgens de normale dienstregeling vol te schrijven, is uit het raam gevlogen. Mijn excuses!

Niet dat het me ontbreekt aan de wil, integendeel, maar mijn eindwerk voor de SchrijversAcademie Antwerpen krijgt voorrang. Eind september moet mijn roman in wording op het bureau van coördinator Xavier Roelens liggen. Als het allemaal goed komt, krijg ik ergens volgend jaar een papiertje waarop staat dat ik een schrijver ben.

Eindelijk.

Dat eindwerk verknallen is dus geen optie. Ik scheur door de pagina's, verander een woord, een zin of een heel hoofdstuk in de hoop dat het iets leesbaars (en op termijn iets uitgeefbaars) oplevert. We zien wel (zei hij koel).

Voor de zoveelste zomer op rij had ik me voorgenomen me weinig voor te nemen. Dat is vrij goed gelukt, meer nog: ik word steeds beter in niets doen. Er was wel dat gekke idee om een dagboek bij te houden als ik op plekken vertoefde die niet-thuis waren. Ik wilde de essentie van mijn hopelijk fantastische zomer in woorden vatten terwijl ik in een strandstoel achterover hing. De beste fragmenten zou ik op mijn blog zwieren.

Dat is nog steeds een voornemen, maar ik moet die fragmenten herwerken voor ik ze in de blogosphere loslaat. Ik merkte al gauw dat het verdomd moeilijk is een lijn in een dagboek te krijgen. Misschien zocht ik tevergeefs naar een spanningsboog in mijn leven? Misschien bepaalde ik vooraf onvoldoende waarover ik zou gaan schrijven? Ik dacht dat 'schrijven over de zomer' voldoende lijn zou bieden. Niet dus.

Ik ben een beetje bang om mijn zomergeklad te lezen. Zou het kunnen dat mijn woorden lichtjes doordrenkt zijn met rozé? Dat zou goed kunnen. Tussen de pagina's knispert vast nog chips en als ik niet oplet rolt er een olijf uit de rug. Zoals met proza en poëzie zal ik hakken en schaven om de dronken fragmenten nuchter te presenteren. Denk aan zon, boeken en lanterfanten (en rozé) en je hebt al een vrij goed beeld van mijn zomer.

Voor de lovers: er zit nog één stiftgedicht in de pijplijn.
Voor de haters: er zit nog één stiftgedicht in de pijplijn.
Daarna ga ik wat anders doen met schaar, lijm en puzzels.

Wil je weten hoe dat er zal uitzien? Volg dan mijn blog via e-mail. Dat doe je door rechts onderaan deze pagina je e-mailadres in het witte veldje te typen. Heb je dat allemaal goed gedaan, dan ontvang je elk nieuw blogbericht rechtstreeks in je mailbox. Gewoon doen!

2 opmerkingen:

 1. wat een tof bericht!

  vooral die olijf die van je rug rolt.. ik probeer me voor te stellen hoe je ligt terwijl je drinkt, terwijl je schrijft....

  hehe, dat abo heb ik geprobeerd, maar het lukte niet!

  kus

  yasmin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vult je mailadres in en dan volg je de stapjes. Ik denk dat je ook een bevestigingsmail krijgt waarin een link staat waarop je moet klikken. Misschien wordt die mail door je spamfilter geblokkeerd?

   Verwijderen