dinsdag 22 mei 2018

Magazine gelezen: Charlie Magazine

Charlie Magazine
Fuck fake. Zo luidt de ondertitel van Charlie Magazine, een Vlaams lifestyleblad dat zichzelf als uitdagend en taboeloos omschrijft. Charlie publiceert onafgebroken nieuwe content op de gelijknamige site en verschijnt twee keer per jaar in print. Ik kocht de recentste papieren editie met als thema Leve de loser.

Charlie, de naam passeerde al verschillende keren op mijn Facebooktijdlijn. Het algoritme vindt dat we bij elkaar passen. Ik werd me pas echt van de site en het blad bewust toen hoofdredactrice Jozefien Daelemans op televisie sprak over haar smartphone-verslaving. Ze raakte ervan af en schreef erover. Interessant thema en interessante madam, dacht ik. En dat vind ik nog steeds na het lezen van het loser-nummer. Nog zo’n thema waar mensen van wakker liggen. Want wie wil er nu een loser zijn?

Charlie Magazine
Alles is kunst, ook verliezen.
Het cv van je leven
Iedereen weet hoe het voelt om te falen. Je zakt voor een examen, vergeet je tekst op het podium of grijpt net naast die fantastische baan. Shit in ’t kwadraat enzo. En vervolgens zoek je een gat in de grond om voor altijd te verdwijnen. De wereld is gemaakt voor winnaars. Meer nog: de wereld is geobsedeerd door winnaars. Ook tijdschriften staan er vol van en dat stoort me mateloos (zie mijn review van Flow en Monocle).

Voor winnaars is falen een verkeersdrempel op de weg naar succes. In het echte leven draait het soms anders uit. Sommige drempels blijken een heuse muur te zijn waar je keihard tegenaan knalt. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het is wat het is. Een zwarte vlek op het cv van je leven.

Charlie Magazine
Normcore, de fashion trend voor hippe losers 
To lose or not to lose
So what, zegt Charlie. Omarm het loserschap. Het nummer rijgt met veel panache de losers aan elkaar. Asielhonden die nooit worden gekozen, check! Vrijgezellen die met datingsapps niet aan een lief raken, check! Of rokers, check en check en dubbelcheck! Ooit staken de hipste kerels en grieten van je klas een sigaret in hun mond. Roken was cool. Met de nadruk op was. Na jaren van anti-campagnes zijn sigaretten not hot. En rokers, dat zijn de losers van vandaag.

De winnaars van vandaag zijn de losers van morgen, en andersom. Het is maar hoe je het bekijkt. Of beter gezegd: het is maar hoe jij door de ander wordt bekeken. In eerste instantie word je door de ander als loser gezien omdat je niet in een conventioneel plaatje past. Zodra je zelf in die veroordelende blik gelooft, is je loserschap compleet.

De Charlie-oplossing voor het probleem is simpel. Stel je weerbaar op. Aanvaard dat je soms hard op je bek gaat. En ga verder. Kun je er iets van leren? Tof. Kun je er niets van leren? Ook goed. Zet het loserschap naar je hand. Maak er een kroon van die je met trots draagt.

Charlie Magazine
Love is a losing game voor wie op datingapps rekent 
Opgestoken middelvinger
Charlie introduceert een verfrissende toon en stijl in de journalistieke wereld. Het magazine lanceert een rits, veelal vrouwelijke, journalisten die niet bang is om zichzelf te laten zien. Hun ik en hun beleving maken integraal deel uit van de artikels en opiniestukken. En dat werkt prima in een nummer over losers. Dankzij die aanpak verenigt Charlie het beste van twee werelden: de strakke redactionele lijn van een mainstream magazine en de unieke, menselijke insteek van een blog.

Fuck fake? Reken maar van yes. Al hangt er aan die opgestoken middelvinger van Charlie een gevoelige en weloverwogen pen.

Titel – Charlie Magazine
Verantwoordelijke uitgever – Jozefien Daelemans
Genre – Lifestyle
Taal – Nederlands
Frequentie – 2 keer/jaar
Pagina's – 162
Prijs – 9,90 euro

Charlie Magazine
Test je innerlijke loser
Meer reviews lezen? Klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten