zaterdag 24 juni 2017

Vind ik leuk - 5 koffiebars in Hasselt waar je een boek kunt lezen

Koffie en een goed boek, meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn. Hasselt bedient me op dat vlak op mijn wenken: ik kan op veel plaatsen een lekkere kop bestellen en me verdiepen in een boek. Dit zijn mijn vijf favoriete adressen. 

1. De Sladerij 
De Sladerij
Wat: Een saladebar op een boogscheut van het treinstation en de Grote Markt. Je kunt er ontbijten, lunchen en aperitieven.

Waarom: Van een Scandinavisch geïnspireerd interieur gesproken, De Sladerij heeft het allemaal: witte muren, houten tafels en kamerplanten. Op het menu staan overnight havermout, tzatziki van rode bieten en salades met tarwekiemen, bulgur en vegetarische balletjes. En dat alles wordt klaargemaakt en opgediend door iemand die altijd goedgezind is: Géraldine, het brein achter De Sladerij.

Breng een boek mee: De koffiemachine pruttelt, de gasten spreken met gedempte stem en de achtergrondmuziek staat zachtjes. In De Sladerij is het rustig zitten en lezen, zowel binnen aan de lange tafel als buiten op het terras. Boek vergeten? Geen probleem. Er ligt altijd wel ergens een krant of een magazine.

Wat moet je bestellen: Een kop koffie met bananenpannenkoekjes met sojayoghurt en seizoensfruit.

Adres: Havermarkt 39 b2


2. Tarte Tatin
Tarte Tatin
Wat: Een taarthuisje in de schaduw van het oude stadhuis. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en vieruurtje.

Waarom: Met de slagzin 'stressed' is gewoon 'desserts' achterstevoren gespeld!, heeft Tarte Tatin alvast mijn aandacht te pakken. Wat ook helpt is dat de uitbaters Liesbeth en Kim een hart voor literatuur hebben: één keer per seizoen zetten ze de deuren open voor Zeghetmettekst en het interieur staat tjokvol boeken. De stukken taart zijn royaal en de prijzen laag. De koffie wordt opgediend in kopjes met een gouden randje.

Breng een boek mee: Tarte Tatin is een plek waar koffie, taart en literatuur drie handen op één buik zijn. Je vindt er altijd een plekje om je met een boek te nestelen, bijvoorbeeld binnen op de lederen driezitsbank of buiten op een van de felblauwe terrasstoelen. Boek vergeten? Geen probleem. Waar je ook zit of ligt, overal in de zaak kun je de hand op een tweedehandsboek leggen. Lezen bij Tarte Tatin is als lezen in je eigen woonkamer.

Wat moet je bestellen: Een stuk chocoladetaart, een groot stuk chocoladetaart.

Adres: Walputstraat 19


3. Shanti Beans
Shanti Beans
Wat: Een espressobar in het hipste straatje van Hasselt. Shanti Beans serveert koffie en taart.

Waarom: Na het scoren van een nieuwe retro-outfit bij Paplou en een tweedehandsboek in de Oxfam Bookshop heb je nood aan goeie kop koffie, en dat is precies wat je bij Shanti Beans kunt krijgen. Zelfs het interieur lijkt met koffie overgoten: de muren hebben de kleur van een americano, de deuren van lait russe! 

Breng een boek mee: Shanti Beans heeft een bank, en wat voor één! Misschien wel het langste hoeksalon van de Hasseltse horeca. Liever een stoel? Dat hebben ze daar ook. Als je een boek uit je rugzak haalt, dan vraagt de uitbater: 'Wil je dat ik de muziek stiller zet?' Houd jij ook zo van mensen die gedachten kunnen lezen?

Wat moet je bestellen: Een espresso met een plak cake of stuk taart van de dag.

Adres: Dorpsstraat 43


4. 't Pandje
't Pandje
Wat: Een lunchbar/interieurzaak in de buurt van La Bottega (a.k.a. die schoenenwinkel). Op de kaart staan lunchgerechten en vieruurtjes.

Waarom: 't Pandje is klein en verschrikkelijk gezellig. Het interieur heeft verdomd veel weg van de zolderkamer van je tante of nonkel van het zevende knoopsgat. Uitbater Thierry is altijd goedgeluimd en probeert je steevast een stuk taart te verkopen, en dat doet hij ondertussen meer dan dertig jaar! In 't Pandje kun je niet alleen eten en drinken, maar ook een lamp of kandelaar op de kop tikken.

Breng een boek mee: Het leuke aan een zolder is dat niemand je daar komt zoeken, en al helemaal niet als je met je neus in een boek zit. 't Pandje is voor boekenwurmen het gezelligst in de winter, dan brandt de vlam van het gaskacheltje aan je voeten als je aan de juiste de tafel zit (vooraan in de zaak, net naast de trap, maar vertel het niet verder).

Wat moet je bestellen: Een kop koffie met een stuk kaastaart.

Adres: Paardsdemerstraat 3


5. Evolution Café
Evolution Café
Wat: Een café/interieurzaak op wandelafstand van het treinstation en de Grote Markt. Evolution Café serveert ontbijt, lunch en aperitief.

Waarom: Je kunt er werkelijk alles - ALLES! - in een bokaal krijgen: salades, yoghurt met granola of huisgemaakt vruchtensap. En alles - ALLES! - heeft een naam waar je honger van krijgt, zoals Latino Chicken, Sweet Goat of Yellow Greek. Naast het eten en drinken is alles - ALLES! - te koop: van de stoel waarop je zit tot het zoutvat op de tafel (en die is waarschijnlijk ook te koop).

Breng een boek mee: Evolution Café is klein, knus en trendy. Met een kop koffie en een boek maak je van die zalige bank binnen of dat tafeltje op het ommuurde terras buiten de hipste leeshoek van Hasselt. Neem een foto van jezelf en je bent geheid de hit van de dag op Instagram #bookstagram #bookporn #readingnook #epicreadbitches.

Wat moet je bestellen: Iets in een bokaal (duh!).

Adres: Maagdendries 4


Ver-schri-kke-lijk moeilijk was het om deze vijf te kiezen. Hasselt heeft zoveel leuke zaakjes. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Ik koos uiteindelijk voor de plekken waar ik tot nu toe het vaakst naartoe ben gegaan. 

Wat zijn jouw favoriete koffiebars in Hasselt? 

6 opmerkingen:

 1. We komen eens naar Hasselt en stippelen een koffie-bar route uit....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Daar ben ik al een paar keer voorbij gewandeld.
   Maar ik heb geen fiets. Is dat een probleem?

   Verwijderen
  2. Helemaal niet.
   De koffie is een aanrader, net zoals de zelfgemaakte taarten, soep en hapjes, dranken allerhande.
   Goede muziek, gezellige ambiance.
   Voor lezer én schrijver.
   En wie weet, vind je er de fiets van je leven.

   Verwijderen
  3. Ok, ik ben overtuigd (dat lukt met taart overigens altijd).
   Bedankt voor de tip!

   Verwijderen