maandag 15 januari 2018

Magazine gelezen: Fathers

Fathers
Een lifestyleblad voor mannen uitgeven, dat is tegenwoordig een riskante onderneming. De tijd is voorbij waarin typische mannenbladen zoals Ché of P-magazine hoge oplages haalden. De best verkopende tijdschriften hebben een genderdiverse doelgroep of richten zich op vrouwen. Fathers negeert die economische logica en springt in een gat in de markt: vaders!

Vaders op survival
Ik voelde weerstand toen ik overwoog Fathers te kopen. Ouderschap is op z’n zachtst gezegd een beladen onderwerp. Kinderen zijn de volwassenen van morgen; hun ouders, de volwassenen van vandaag, slikken aan de lopend band opvoedingsadvies van officiële en minder officiële instanties en experts. Opvoeden lijkt per definitie een hindernissenparcours vol valstrikken. En wanneer de media ouders niet als potentiële traumaverwekkers neerzetten, dan wel als consument. Als in: koop dit of dat en u wordt gegarandeerd een geslaagde mama of papa. Zucht.

Een tijdschrift voor vaders, dat niemand daar ooit eerder aan dacht. Aan mama-tijdschriften geen gebrek, om over het bataljon moeders dat online van gedachten wisselt nog maar te zwijgen. Vaders: wie zijn ze, wat doen ze en waar zaten ze al die tijd? Dat wilde ik wel eens weten. Ik was benieuwd hoe Fathers het onderwerp aanpakte.

Leo Pogoda
Een beeld uit het beeldverhaal van fotograaf Leo Pogoda
Mindful vaderschap 
Fathers verschijnt vier keer per jaar en telkens in twee edities: een Poolse en een Engelse. Wojtek Ponikowski, het creatieve brein achter het blad, omschrijft het tijdschrift als een feest voor mindful vaderschap aan de hand van artikels over cultuur, reizen en lifestyle bekeken door de lens van slow journalism – een omschrijving waar ik zeeziek van wordt. Wees gerust: Fathers is geen zelfhulpgids voor falende vaders. Het blad bewaart de juiste balans tussen ernst en humor. De taal is vlot, de lay-out is sober en de stukken worden op dik crèmekleurig papier gedrukt. Fathers voelt, leest en ziet eruit als een boek.

Anno 2018 is vader zijn razend interessant. De ouders van vandaag laten de klassieke rolpatronen alsmaar vaker en makkelijker los. De vader van vandaag kan zich dan ook niet zomaar spiegelen aan zijn eigen vader. Elke dag opnieuw geeft hij al doende zijn vaderschap vorm. Vaderschap is een dynamisch begrip geworden.

Anna Maria Szymkowiak
Het interview met Anna Maria Szymkowiak
De interessantste vader is een vrouw
Die dynamiek komt in Fathers het best naar voren in een interview met Anna Maria Szymkowiak. Szymkowiak werd als man geboren, trouwde met een vrouw en kreeg een zoon. Van jongs af aan voelde ze zich meer vrouw dan man en na de geboorte van haar zoon kon ze die innerlijke identiteit niet langer negeren. Doorheen de jaren onderging Szymkowiak verschillende ingrepen om ook fysiek een vrouw te worden. Die keuze dwingt haar voortdurend na te denken over haar identiteit. In hoeverre is ze (al) een vrouw? In hoeverre is ze (nog) een man? En hoe stelt ze zich tegenover haar zoon op? Als een vader, een moeder of allebei? Ook de manier waarop de zoon op haar transformaties reageert, beïnvloedt de manier waarop ze zichzelf ziet en hoe ze zichzelf naar de buitenwereld opstelt.

Fathers schuwt de complexere en moeilijke onderwerpen niet. Getuige daarvan is het interview met Szymkowiak. De redactie brengt zowel stukken over actuele vraagstukken als over zaken waar vaders van alle tijden het hoofd over breken. In het winternummer 2017/2018 vind je onder andere een interview met vader/kunstenaar Jaime Hayon, een beeldverhaal van fotograaf Leo Pogoda, een stuk over een Zweedse designacademie voor kinderen en een rubriek over instagramvaders.

Fathers
Een revisie van de how-to's over vaderschap
De ideale vader bestaat niet
De ideale vader bestaat niet. Zoveel is na het lezen van Fathers wel duidelijk. Iedere vader geeft zijn vaderschap op een eigen manier vorm. Het tijdschrift probeert hun zoektocht in woorden te vatten. De redactie doet dat in de eerste plaats door vaders zelf het woord te geven. Dankzij die aanpak klinkt Fathers nooit als een pamflet voor of tegen een bepaalde vorm van vaderschap. Als lezer krijg je een gelaagd en genuanceerd beeld over vaderschap voorgeschoteld. Dat maakt het blad niet alleen interessant voor vaders, maar voor iedereen die zich vragen over ouderschap stelt.

Het beste advies in Fathers komt misschien wel van de Poolse kunstenaar Pawel Althamer. Op een bepaald moment zat hij met de handen in het haar over de opvoeding van zijn kinderen. Hij slaagde er niet in ze in bedwang te houden en holde voortdurend achter hen aan. Waarop een andere vader tegen hem zei: ‘Je moet het gewoon wat rustiger aan doen. Je hoeft niet de hele tijd te vaderen.’

Titel – Fathers
Uitgeverij – Golden Brown
Genre – Lifestyle
Taal – Engels
Frequentie – 4 keer/jaar
Pagina's – 154
Prijs – 15 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten