woensdag 6 december 2017

Vind ik leuk - 5 kookboeken die mijn leven veranderden

Keuken
R-E-S-P-E-C-T voor kookboeken. Want kookboeken zijn ook boeken. Toch? Met kerst en nieuw grijpen zelfs de onhandigste koks naar een recept. Voor kookboeken geldt hetzelfde als voor alle andere boeken: je hebt toppers en floppers. Dit zijn de vijf kookboeken die mijn leven veranderden. 

1. Ons kookboek van de KVLV
Ons kookboek
Wie: De KVLV, het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen. Een mond vol, me dunkt. 

Wat: Het basiskookboek bij uitstek in Vlaanderen. De eerste druk dateert van 1927. 

Waarom: Iedereen die ook maar een beetje kan, wil of moet koken, heeft een fantastisch basiskookboek nodig. Op dat vlak zit je met Ons kookboek helemaal goedVan omelet tot stoofvlees, van koninginnenhapjes tot tiramisu, het staat er allemaal in. De taal is eenvoudig, de recepten zijn duidelijk en de ingrediënten vind je in elke supermarkt. 

Loopt je maaltijd in het honderd? Dan vind je in Ons kookboek vast wel een trucje om je ingezakte soufflé of geschifte bearnaise te redden. De KVLV doet meer dan alleen basisrecepten delen. Ons kookboek leert je ook hoe je gasten ontvangt, lekkere wijn kiest of een goeie bak koffie zet. En met koffie kom je in het leven al een heel eind, toch?

Mijn 3 favoriete recepten: 
Spinazieroomsoep 
Quiche met verse zalm en broccoli
Flensjes (minuutpannenkoeken)


2. Het grote vegetarische kookboek van uitgeverij Könemann
Het grote vegetarische kookboek
Wie: Könemann, een internationale uitgeverij van geïllustreerde boeken over kunst, architectuur en koken. 

Wat: Een basiskookboek voor vegetariërs uit 1997. 

Waarom: In 1999 beheerste een voedselschandaal de krantenkoppen in België. De giftige stof dioxine was in de voedselketen terechtgekomen, en dan vooral in vlees en zuivelproducten. Ik was toen zestien en impulsief. 'Ik word vegetariër,' verklaarde ik trots tegen mijn omgeving. Maar vegetarisch koken, hoe begon ik daar in hemelsnaam aan? Ik haastte me naar de boekhandel en kocht Het grote vegetarische kookboek. Dankzij dit boek leerde ik ingrediënten kennen, bereiden en appreciëren waar ik nooit eerder van had gehoord. Ik voelde me waarlijk een vooruitstrevend mijnheertje toen ik kikkererwten, pompoenpitten en bulgur in mijn kookpotten gooide.

Het grote vegetarische kookboek liet me zien dat een maaltijd veel meer kan zijn dan vlees + aardappelen + gekookte groenten (bah bah bah). Daarvoor alleen al veroverde het voor altijd een speciaal plekje in mijn keuken. 

Mijn 3 favoriete recepten: 
Penne met romige pesto en tomaat
Mexicaanse tomatenschotel
Oosterse paddenstoelenschotel 

Koop het boek

3. Nigella's kerst van Nigella Lawson
Nigella's kerst
Wie: Nigella Lawson, de queen bee van de Britse tv-koks. 

Wat: Tijd om het elf maanden oude stof van je rendierdiadeem te blazen. Nigella's kerst barst van de tips voor een kerstdis op z'n Brits. 

Waarom: Maak de weg vrij voor Nigelliaanse porties gedroogd fruit, kaneel en kalkoen. Als Nigella kookt, is alles vol: van de melk tot en met de goesting waarmee ze aan het fornuis staat. Haar tv-programma's krijgen steevast het etiket culinaire pornografie. Zwoel kijken en lippen tuiten kan ze als de beste. Maar wie of wat probeert ze te verleiden? Mijn gok: niet de kijker, maar de ingrediënten. 

Nigella wordt lyrisch van een geslaagde stoofpot of taart. Klinkt dat herkenbaar? Laten we eerlijk zijn: koken is leuk, eten is beter. En dat heeft Nigella als geen ander begrepen. In haar kookboeken vind je hartige recepten, mooie plaatjes en verrukkelijke bindteksten. Tijdens het koken lijkt het of je gezellig met Nigella een praatje aan het maken bent. Voor je het weet sta je te knipogen naar de klomp boter in je pan. 

Mijn 3 favoriete recepten: 
Koop het boek

4. Goed eten van Dorien Knockaert
Goed eten
Wie: Dorien Knockaert schrijft stukken over eten voor de krant De Standaard en blogt op jongesla.wordpress.com

Wat: Goed eten staat niet alleen stil bij lekker eten, maar ook bij de weg die het aflegt voor het op je bord terechtkomt. Het boek is een evenwichtige mix van recepten en artikels over gezonde en duurzame voeding. 

Waarom: Een goed kookboek wordt al na één week een vaste waarde in je keuken. Een recept moet van de eerste keer lukken. En de tweede keer nog beter, om van de derde nog maar te zwijgen. Goed eten is zo'n kookboek. De recepten van Dorien zijn makkelijk, gezond, seizoensgebonden, origineel en vooral lekker. 

De stukken over duurzame tuin- en landbouw zijn verhelderend en inspirerend. Zo kom je onder andere te weten dat er niets mis is met een goed stuk vlees, zolang het maar met mate op je menu staat en je de moeite neemt om de oorsprong van het product te checken. Na het lezen van Goed eten denk je twee keer na voor je die boontjes uit Kenia in je winkelkar gooit. 

Mijn 3 favoriete recepten: 
Koop het boek

5. Puur eten dat je gelukkig maakt van Pascale Naessens
Puur eten dat je gelukkig maakt
Wie: Pascale Naessens is een voormalig fotomodel en een tv-presentatrice. In 2010, niet lang na haar ontslag bij de commerciële tv-zender VTM, publiceerde ze haar eerste kookboek. Ondertussen staat de teller op 8 en is ze de best verkopende kookboekenauteur in Vlaanderen. 

Wat: Geef Pascale een tomaat, een courgette en een blok feta en ze verzint er wel vijftig recepten mee. 

Waarom: Puur eten is Pascale's vijfde kookboek en het eerste dat ik van haar in huis haalde. Ik was met andere woorden eerder laat om een stukje Pascale in huis te halen. Ik zwichtte nadat een hipster-vriendin de loftrompet blies over haar kookboeken. Puur eten is een kookboek met poepsimpele recepten met weinig ingrediënten. Dankzij Pascale heb je in een handomdraai een gezonde maaltijd op de tafel staan. En dat is leuk voor wie zich na een drukke werkdag met lichte tegenzin naar de keuken sleept.

Maar jezus mina, wat is die Pascale een kletskous. Haar bindteksten klinken als een mix van kookboekenjargon, Wikipediapagina's, een cursus mindfulness en spam. Laat ons dus vooral in stilte koken en er nog een tomaatje tegenaan gooien. Je kent ze wel, die rode vitaminebommen van de natuur vol trage koolhydraten. Ze hielpen onze voorouders om zonder oprispingen van aap tot mens te evolueren.

Mijn 3 favoriete recepten: 
Groenten in de oven met een dikke saus van witte bonen
Tomaten met feta en kruiden
Gegrilde zalm met courgetterolletjes


Wat is jouw favoriete kookboek?

2 opmerkingen:

 1. Mijn zus Heleen heeft een soepboek uit. 'Soepbijbel', heet ie :) Uitgeverij Carrera.
  Ik denk echt iets voor jou!
  Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip Joke!

   Koken lijkt in het bloed van je familie te zitten. Wanneer komt het grote taartenboek uit van jeweetwelwie?

   Verwijderen