maandag 25 september 2017

Vind ik leuk - 5 stukken over literaire tijdschriften

Het internet bulkt van de goede teksten over literaire tijdschriften. Jammer genoeg verdwijnen de meeste daarvan al gauw tussen de digitale plooien. Ik heb er vijf voor jou gered.

1. How to submit to a Literary Journal
The Odyssey Online
Korte inhoud: Een how-to voor mensen die een tekst willen opsturen naar een literair tijdschrift. 

Waarom: Je bent een schrijver, hebt net een fantastische tekst geschreven en denkt: dat verhaal wil ik in een literair tijdschrift zien staan. Maar een stuk indienen bij een tijdschrift, hoe pak je dat aan? Dit artikel zet vijf basistips op een rij. Beschouw een eerste contact met een tijdschrift als een sollicitatiegesprek of een blind date: een goeie eerste indruk kan nooit kwaad.

Welk citaat moet je onthouden: Write a proper email.

Wie: Maggie McEvoy, een Amerikaanse schrijfster en kunstenares.

Site: The Odyssey Online, een Amerikaans digitaal platform dat artikels selecteert en publiceert van amateur-schrijvers.


2. Het bewijs van de literaire prijs
Veto
Korte inhoud: Goed schrijven en gezien worden, op die manier krijg je het snelst een voet tussen de deur bij een uitgeverij.

Waarom: Zo ongeveer elke schrijver droomt ervan om een boek bij een reguliere uitgeverij te publiceren. Hoe zorg je ervoor dat je manuscript niet onderaan de slush pile belandt? Door goeie teksten te schrijven, dat spreekt vanzelf. De laatste tijd volstaat het niet meer om een briljante schrijver op een zolderkamertje te zijn. Professionele auteurs in spe staan op podia, nemen deel aan wedstrijden, publiceren in tijdschriften en bouwen een band op met hun publiek via sociale media. Een uitgeverij vindt het leuk als een schrijver al een schare trouwe fans heeft opgebouwd vóór zijn bundel of roman verschijnt.

Welk citaat moet je onthouden: 95% van de poëziedebutanten had al literair werk gepubliceerd voor hun eerste boek verscheen, vooral in gesubsidieerde Vlaamse literaire tijdschriften.

Wie: Gilles Michiels, cultuurredacteur bij Veto.

Site: Veto, het onafhankelijk studentenblad van de KU Leuven.


3. Ten Levels of Rejection (and what to do about them)
Juggling Writer
Korte inhoud: Hoe ga je als schrijver om met afwijzing?

Waarom: Dus de redactie van het tijdschrift heeft je tekst afgewezen ... Wat nu? Stap 1: adem in. Stap 2: adem uit. Stap 3: en zeg FUCK YOU (herhaal dit minstens drie keer). Stap 4: besef dat het aanbod groter is dan de vraag. Stap 5: bekijk de afwijzing opnieuw en probeer ervan te leren. Lees wat er staat en lees wat er tussen de regels staat. Van een afwijzing leer je soms meer dan van een publicatie. Als het even meezit krijg je van de redactie een tip waar je de rest van je schrijverscarrière iets aan hebt.

Welk citaat moet je onthouden: Rejection is inevitable.

Wie: Nathaniel Tower, een Amerikaanse schrijver, jongleur en de voormalige hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Bartleby Snopes.

Site: Juggling Writer, Het blog van Nathaniel Tower.


4. Toine Donk, een interview
Fontanel
Korte inhoud: Toine Donk stampte een literair tijdschrift uit de grond, gewoon omdat het kon.

Waarom: Hip is wel het laatste woord dat mensen associëren met een literair tijdschrift, tenzij het over Das Magazin gaat. Het blad verscheen voor het eerst in 2011 en bleek een instant succes. Met een oplage van 6 000 exemplaren is het met voorsprong de grootste Nederlandstalige speler op de markt. Maar een hip literair tijdschrift worden, hoe doe je dat? In dit interview gunt mede-oprichter Toine Donk je een blik in de interne keuken. Zijn boodschap: volg je gevoel. Is Donk een gewiekste zakenman of een creatieve kwajongen? Oordeel vooral zelf.

Welk citaat moet je onthouden: In mijn ogen is een blad geen blad zonder lezers.

Wie: Toine Donk, mede-oprichter van Das Magazin.

Site: Fontanel, een Nederlandse site die verhalen van mensen uit de creatieve sector brengt.



5. The Persistence of Litmags
The New Yorker
Korte inhoud: Een literair tijdschrift maken is vermoeiend, maar ook spannend.

Waarom: Wil je zelf met een literair tijdschrift beginnen? Toine Donk (zie hoger) zou het alvast een ge-wel-dig plannen vinden. Maar, hoe begin je daaraan? Wie steekt het nieuwste nummer in een enveloppe voor verzending naar de abonnees, wie update de sociale media, wie gaat op zoek naar een plek om het nummer aan pers en publiek voor te stellen, wie wie oh wie? Je begrijpt het al, een literair tijdschrift maken is meer dan alleen brainstormen over inhoud en auteurs aanspreken. Een redactie heeft meestal (nee, altijd) de handen vol, en het meeste (nee, alle) werk gebeurt in de vrije tijd. Waarom toch al die moeite? Omdat het eindresultaat - een nieuw nummer - altijd weer een overwinning is, een overwinning van de literatuur.

Welk citaat moet je onthouden: For a literary magazine to succeed you have to do something that hasn't been done before.

Wie: Stephan Burt, een Amerikaanse recensent en dichter.

Site: The New Yorker, een Amerikaans magazine dat een mix van reportages en commentaren over actuele kwesties brengt, maar ook fictie en poëzie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten